Vraag een ontheffing aan

Mag je auto de Rotterdamse milieuzone niet in? Maar wil je toch (af en toe) met je auto in de milieuzone rijden? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een ontheffing. De volledige tekst van het ontheffingenbesluit vind je hier. Het aanvragen van een ontheffing kan via de website van de gemeente Rotterdam.

Er zijn twee typen ontheffingen: een dagontheffing en een langdurige ontheffing.

Dagontheffing

Per kenteken kun je maximaal 12 keer per jaar een dagontheffing aanvragen. Hier zijn geen voorwaarden aan verbonden. Een dagontheffing kost € 25,30 euro per keer en is 24 uur geldig. Een camperontheffing kost ook € 25,30 en is 72 uur geldig.

Langdurige ontheffing

Er zijn verschillende langdurige ontheffingen:

 • Voor een voertuig dat om medische redenen is aangepast. Je komt in aanmerking als:
  • je een Europese gehandicaptenkaart hebt; én
  • de auto voor minimaal 500 euro is aangepast; én
  • je een vast woon-, studie- of werkadres hebt in Rotterdam; én
  • je de auto al vóór 1 juni 2015 in je bezit had en op je naam had staan.
 • Voor een ‘bedrijfstimer’. Dit is een auto van 25 tot 40 jaar oud die zelf het bedrijf is. Bijvoorbeeld een oude trouwauto of foodtruck waarmee je je geld verdient.
 • Voor ondernemers die wonen en/of werken in Rotterdam en failliet dreigen te gaan door de milieuzone. Klik hier voor meer informatie over hoe wij dit toetsen.
 • Voor voertuigen die schoner zijn dan verwacht op basis van hun Datum Eerste Toelating (DET) of kentekenbewijs (‘Right to Challenge’). Laat je je auto ombouwen? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor subsidie via de Ombouwregeling.
 • Op grond van de zogeheten ‘hardheidsclausule’. Als je kunt aantonen dat je in een bijzondere situatie zit en onevenredig wordt getroffen door de milieuzone-eisen.
 • Voor ziekenhuisbezoek. Moet je vaker dan zeven keer per kalenderjaar voor een medische behandeling naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of de fysiotherapeut? Dan kun je een ziekenhuisontheffing aanvragen. De ontheffing voor ziekenhuisbezoek vraag je aan via rotterdam.nl. Kies in de applicatie voor ‘Uitzonderlijk ziekenhuisbezoek’.
 • Voor evenementen. Deze ontheffing is bedoeld voor wagens die worden gebruikt tijdens filmopnames en evenementen, zoals de Koningskermis en De Parade. Je komt alleen in aanmerking voor een ontheffing als de gemeente een evenementenvergunning heeft afgegeven, of een verklaring van geen bezwaar (VGB). Voertuigen die alleen iets willen afleveren bij een evenement kunnen gebruikmaken van een dagontheffing.
 • Voor campers en kampeerwagens. Woon je in de milieuzone en ga je op vakantie met je camper of kampeerwagen? En wil je die op je gemak voor de deur in- of uitpakken? Vraag dan de speciale ontheffing voor campers aan. Deze is 72 uur geldig, kost € 25,30 en kun je maximaal 12 keer per jaar aanvragen. Hier lees je hoe je de camperontheffing aanvraagt.

Een langdurige ontheffing kost € 181,20 per aanvraag. Een ontheffing aanvragen kan via de website van de gemeente Rotterdam.

Let op: je betaalt voor het onderzoek en het aanvraagproces en niet voor de ontheffing zelf. Je betaalt dit bedrag dus ook als je ontheffing wordt afgewezen.


ontheffingtumb.jpg

Meer over...

Een dagontheffing voor bestel- en personenauto's kost € 25,30 per keer en is 24 uur geldig. Het digitaal aanvragen van een dagontheffing kan via rotterdam.nl. Je betaalt de dagontheffing via iDEAL en ontvangt deze per e-mail.

Klik op een van de onderstaande onderwerpen voor een langdurige ontheffing die bij jouw situatie past.

Je kunt een ontheffing aanvragen als je auto om medische redenen is aangepast. Deze langdurige ontheffing kost € 181,20 per aanvraag. De ontheffing is geldig zolang de auto op jouw naam staat. Ga naar rotterdam.nl om de ontheffing aan te vragen. Stuur de volgende documenten mee:

 • Een kopie van je kentekenbewijs waaruit blijkt dat de auto vóór 1 juni 2015 op jouw naam stond.
 • Een kopie van je kentekenbewijs.
 • Een kopie van je Europese gehandicaptenkaart.
 • Voor bezoekers aan Rotterdam: een kopie van je loonstrook of inschrijving van je studie. Of een ander bewijs dat je werkt of studeert in de milieuzone.
 • Een bon of ander bewijs (bijvoorbeeld foto's) dat de auto voor minimaal € 500 is aangepast.

Je kunt een ontheffing aanvragen voor een 'bedrijfstimer'. Dit is een auto van 25 tot 40 jaar oud die zelf het bedrijf is. Bijvoorbeeld een oude trouwauto of foodtruck waarmee je je geld verdient. Deze langdurige ontheffing kost € 181,20 per aanvraag. De ontheffing is één jaar geldig. Ga naar rotterdam.nl en kies voor de optie 'Bedrijfstimer' om de ontheffing aan te vragen. Stuur de volgende documenten mee:

 • Een kopie van je kentekenbewijs waaruit blijkt dat de auto vóór 1 juni 2015 op jouw naam stond.
 • Een kopie van je kentekenbewijs.
 • Foto’s, waarbij tenminste op 1 foto ook het kenteken staat.
 • Kopieën van contracten en vergunningen. Daaruit moet blijken dat je minimaal 7 keer per jaar in de milieuzone moet zijn om je bedrijf te kunnen runnen.

Deze langdurige ontheffing kost € 181,20 per aanvraag. De ontheffing is één jaar geldig. Ga naar rotterdam.nl om de ontheffing aan te vragen en kies voor de optie 'Bedrijfseconomische omstandigheden'. Stuur de volgende documenten mee:

 • Jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar bestaande uit een financieel jaarverslag met balans, verlies- en winstrekening én een toelichting.
 • Kopie(ën) van je kentekenbewijs/-bewijzen waaruit blijkt dat de voertuig(en) vóór 1 juni 2015 op jouw naam stonden.
 • Als dit van toepassing is: een overzicht van het aantal en type bedrijfsauto’s.
 • Een kopie van de offerte van de leverancier van de auto(‘s), ook van eventuele aanpassingen.
 • Kopieën van contracten en vergunningen. Daaruit moet blijken dat je minimaal 7 keer per jaar in de milieuzone moet zijn om je bedrijf te kunnen runnen.

Is je dieselauto schoner dan verwacht op basis van de Datum Eerste Toelating (DET)? Dan kun je een ontheffing aanvragen op basis van de 'Right to Challenge'. Je moet dan wel aan de Right-to-Challenge-voorwaarden voldoen. Deze langdurige ontheffing kost € 181,20 per aanvraag. Ga naar rotterdam.nl en kies voor de optie 'Right to Challenge' om de ontheffing aan te vragen. Stuur de volgende documenten mee met je aanvraag:

 • Een typekeuringsbewijs van de dealer of fabrikant waaruit blijkt dat je auto minimaal voldoet aan de Euro 3 norm voor dieselauto's;

OF

OF

 • Een verklaring van een door de BOVAG erkende garage dat er een nieuwe(re) motor én een nieuw(er) uitlaatgasnabehandelingssysteem is geïnstalleerd. Het moet gaan om onderdelen die standaard in dieselauto's zijn ingebouwd met een typegoedkeuring Euro 3 of hoger.

Laat je je dieselauto ombouwen en krijg je daardoor een ontheffing? Of wordt je auto door de ombouw 100% elektrisch? Dan krijg je misschien subsidie via de Ombouwregeling.

We verlenen dit type langdurige ontheffing alleen in uitzonderingssituaties. En als je niet in aanmerking komt voor een ander type ontheffing. Of je de ontheffing krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie en de informatie die je daarover aanlevert. De ontheffing kost € 181,20 per aanvraag. De ontheffing is een jaar geldig. Ga naar rotterdam.nl om de ontheffing aan te vragen en kies voor de optie 'Onvoorzien'. Stuur de volgende informatie mee:

 • Een kopie van je kentekenbewijs waaruit blijkt dat de auto vóór 1 juni 2015 op jouw naam stond.
 • Een toelichting waaruit blijkt dat toegang tot de milieuzone voor jou absoluut nodig is en dat er geen alternatieven zijn.
 • Een toelichting waarom jouw situatie bijzonder en uniek is. En die duidelijk maakt dat je onevenredig wordt getroffen door de milieuzone.


Woon je in de Rotterdamse milieuzone en ga je op vakantie met je camper of kampeerwagen? En wil je die op je gemak voor de deur in- of uitpakken? Vraag dan de speciale ontheffing voor campers aan. In de voorwaarden van deze camperontheffing lees je wanneer je in aanmerking komt. De ontheffing is 72 uur geldig, kost € 25,30 en je kunt hem maximaal 12 keer per jaar aanvragen.

Ga naar rotterdam.nl om de ontheffing aan te vragen. Als je aan de voorwaarden voldoet, ontvang je de ontheffing direct in je mailbox. In de e-mail staat de gewenste begindatum en het gewenste begintijdstip van de ontheffing.

Deze ontheffing is bedoeld voor wagens die worden gebruikt tijdens filmopnames en evenementen, zoals de Koningskermis en De Parade. Je komt alleen in aanmerking voor een ontheffing als de gemeente een evenementenvergunning heeft afgegeven, of een verklaring van geen bezwaar (VGB). Voertuigen die alleen iets willen afleveren bij een evenement kunnen gebruikmaken van een dagontheffing.

De evenementenontheffingvraag je aan via rotterdam.nl. Kies voor de optie ‘Evenementen’. Deze ontheffingen hebben geen vaste geldigheidsduur: de gemeente Rotterdam beoordeelt elke aanvraag afzonderlijk. Het aanvragen van deze ontheffingen kost € 181,20 per ontheffing.

Moet je vaker dan 7 keer per kalenderjaar voor een medische behandeling naar bijvoorbeeld het ziekenhuis of de fysiotherapeut? Dan kun je een ziekenhuisontheffing aanvragen. De ontheffing voor ziekenhuisbezoek vraag je aan via rotterdam.nl. Kies voor de optie ‘Uitzonderlijk ziekenhuisbezoek’. Stuur bewijs mee dat je minimaal 7 keer per jaar voor een medische behandeling in de milieuzone moet zijn. Bijvoorbeeld een verklaring van je arts of een afsprakenkaart. Om privacyredenen hoef je geen informatie te geven over de aanleiding voor de medische behandeling.

Het aanvragen van deze ontheffingen kost € 181,20 per ontheffing. De ontheffing is een jaar geldig.

vraag en antwoord

Ja. Een dagontheffing kost € 25,30 per keer en is 24 uur geldig. De aanvraag voor een camperontheffing kost ook € 25,30. Deze ontheffing is 72 uur geldig. Een langdurige ontheffing kost € 181,20 per aanvraag.

Als de gemeente je een langdurige ontheffing toewijst, dan blijft de parkeervergunning behouden.

Meer veelgestelde vragen over ontheffingen