De grotere wachtplekken komen op drie van de vier hoeken: van de voet van de Erasmusbrug tot aan de Schiedamsedijk en van de Boompjes in de richting van de Westzeedijk. Fietsers zitten elkaar straks minder in de weg terwijl ze staan te wachten. Onder alle fietspaden op dit kruispunt komen detectielussen. De verkeerslichten 'zien' hierdoor de fietsers eerder aankomen en geven langer groen licht. Ook komt er een groenvoorspeller op het verkeerslicht onderaan de Erasmusbrug. Deze geeft in seconden aan wanneer het verkeerslicht voor fietsers groen wordt en hoe lang het groen blijft. Fietsers die de brug afrijden, kunnen zo beter bepalen in welk tempo ze moeten rijden om het groene licht te halen en in hun ‘fietsflow’ te blijven. Ook wordt het wachten voor het rode licht iets minder vervelend, omdat ze weten hoe lang het nog duurt. Aan de zuidzijde van de brug, op het Wilhelminaplein, staat al zo’n groenvoorspeller. Uit een enquête onder de fietsers blijkt dat deze goed bevalt.

Groter plan

De aanpassingen op het Vasteland maken deel uit van een groter plan. Vorig jaar is de gemeente begonnen de 6,5 kilometer lange fietsroute tussen Noord en Zuid in etappes comfortabeler, sneller en veiliger te maken. Na deze kruising heeft de gemeente later dit jaar nog diverse verbeteringen in petto. Eind 2017 is de verbeterde fietsroute klaar. Meer informatie over dit project is te vinden op: http://www.rotterdam.nl/noordzuidfietsroute.

Wat merk je van de werkzaamheden?

Van 13 maart tot 24 maart en van 27 maart tot 30 maart wordt overdag buiten de spits gewerkt en in de avond- en nachtelijke uren. Het kruispunt blijft toegankelijk voor het verkeer. Af en toe wordt een rijbaan van de Boompjes afgesloten.

Vrijdag 24 maart vanaf 22.00 uur tot maandag 27 maart 6.00 uur wordt de kruising aan de kant van de Boompjes volledig afgesloten. Dit is nodig, omdat het asfalt van de oversteek moet worden verwijderd. Omwonenden kunnen in deze periode geluidsoverlast ervaren. Automobilisten worden met borden omgeleid. Fietsers en voetgangers worden ook omgeleid, maar kunnen het kruispunt wel oversteken.

Contact

Heb je een vraag of opmerking over de werkzaamheden? Dan kun je op werkdagen (tussen 07.30 en 16.00 uur) terecht bij Pieter Schellingerhout, directievoerder van de gemeente Rotterdam. Bel naar 06-53321817. Of stuur een e-mail naar paf.schellingerhout@rotterdam.nl.

21 maart 2017